Crepe suzette

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 8 kostek cukru
- 4 dużych
- soczystych gorzkich pomarańczy
- 50g drobnego cukru
- 75g masła pokrojonego w drobną kostkę
- sok z 1 cytryny
- 12 naleśników
- 3 łyżki Cointreau
- 2 łyżki koniaku
Przygotowanie:
Kostkami cukru potrzeć skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Kostki wrzucić na patelnię. Dodać drobny cukier i postawić patelnię na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlać sok z pomarańczy. Dodać partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Naleśnika włożyć na patelnię i po chwili odwrócić. Kiedy pomarańczowy sos odpowiednio się zredukuje, dodać Cointreau i koniak. Podpalić i podać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze