Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku

Krem z zielonego groszku z miętową pianką zobacz Krem z zielonego groszku z miętową pianką 2018-06-19 13:01:29
Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 700 g filetu z suma
  • 150 g kiszonych ogórków
  • 75 ml kwasu ogórkowego
  • 1 żółtko
  • ½ kostki masła
  • 1 mała szalotka
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ziemniaki puree

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posiekaj drobno szalotkę i zeszklij ją w rondelku, na małej ilości oleju. Zalej kwasem ogórkowym, dodaj pieprz i odparuj aż pozostanie na dnie kilka łyżek płynu. Odstaw i gdy lekko przestygnie, dodaj żółtko. Ubijaj żółtko w płynie trzymając rondelek na skraju płyty lub nad lustrem wrzącej wody, aż powstanie prawie sztywna piana. Rozpuść masło, ale nie podgrzewaj go zbytnio i cienką strużką ciągle mieszając wkręć do piany. Suma podziel na porcje i usmaż. Ogórka kiszonego obierz i pokrój w julienne. Koperek posiekaj. Ogórka i koperek wymieszaj z maślanym sosem. Na gorącym puree ziemniaczanym ułóż porcję suma, a na to nałóż dużą łyżkę sosu, tak, by oblał całą rybę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE