Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • ½ małego kalafiora
  • 2 małe marchewki
  • 2 ziemniaki
  • ½ małego pora
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • skórka starta z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Por kroimy w ukośne plastry, ziemniaki w małą kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim krótko por, dodajemy ziemniaki i zalewamy ciepłym bulionem.
Gotujemy całość ok. 15 minut, następnie dodajemy skórkę startą z cytryny, brokuł i kalafior podzielony na różyczki dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyłączamy gaz, dolewamy śmietankę (można ją wcześniej zahartować). Zupę podajemy obsypaną posiekaną miętą z koperkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE