Parfait (lody) piernikowe

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.3)
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 5 żółtek

  • 8 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 0,25 gałki muszkatołowej
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 pierniczków
  • 200 g cukru
  • 30 ml wody
  • 2 łyżki ziaren kawy
  • 300 ml śmietany 36%
  • 0,5 opakowania fixu do śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych. © Jacek Sikora

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE