Indyk faszerowany według przepisu Delphine

Indyk faszerowany według przepisu Delphine
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

12 – 24 godzin wcześniej:
1. Zamarynować karkówkę wieprzową pokrojoną w kostkę, w białym winie Saint-Pourçain, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek, tymianek i liść laurowy.

W dniu podania
Przygotowanie farszu:
1. Wyjąć kawałki karkówki z marynaty i dobrze je odsączyć.
2. Podsmażyć grzyby na maśle, odsączyć.
3. Posiekać kawałki karkówki, wątróbkę, żołądek, szalotki, wędzoną słoninę, grzyby, kasztany i pietruszkę.
4. Dodać petit suisse i doprawić.
Rada: można podsmażyć odrobinę farszu na patelni i spróbować, żeby sprawdzić, czy jest już odpowiednio doprawiony (i doprawić w miarę potrzeby)
1. Nafaszerować indyka.
2. Związać indyka tak, by farsz został w środku.
Rada: jeśli cały farsz nie mieści się do indyka, a chcecie podać go gościom (trzeba zwiększyć proporcje) należy upiec go w foremce lub glinianym naczyniu żaroodpornym i podać z indykiem pokrojony w plastry.
1. Wstawić na 4-6 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120 - 135° w zależności od rozmiarów indyka (bez dodatku tłuszczu, indyk wypuści swój własny sok.
2. Regularnie polewać sokiem z pieczenia.
3. W połowie gotowania obrócić indyka, posolić z obu stron.
4. Długie pieczenie w niskiej temperaturze pozwoli uniknąć wysuszenia mięsa.
Rada: na początku pieczenia, gdy indyk jeszcze nie wypuścił soku, można podlać marynatą i dołożyć warzywa z tyłu blachy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE