Duszona jagnięcina z fasolką flażoletką

Duszona jagnięcina z fasolką flażoletką
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5-2 kg udźca lub łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 1 główka czosnku w łupince, lekko zgnieciona
  • 4 szalotki obrane i pokrojone na pół
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w kosteczkę
  • 2 pomidory sparzone (bez skórki) pokrojone w ćwiartki
  • 500 ml białego wytrawnego wina francuskiego
  • 1 bouquet garni (2 łodygi suszonego tymianku zawinięte z 1 liściem laurowym)
  • 2 puszki fasolki flażoletki lub 400 g ugotowanej fasoli Jaś
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na dużej patelni, lub w dużym i szerokim żeliwnym garnku, podsmaż łopatki na oliwie z oliwek ze wszystkich stron na złoty kolor. Dopiero po usmażeniu dopraw solą i pieprzem. Odstaw.

Na tej samej patelni/w garnku podsmaż przez 3 minuty: boczek, marchewki, szalotki, czosnek, pomidory, aż poczujesz przyjemny zapach. Wlej wino i podgrzewaj na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje. Zredukuj ogień, włóż z powrotem łopatki do garnka/patelni. Dodaj bouquet garni i piecz z warzywami w 100 stopniach przez 7 godz. zaglądając od czasu do czasu i podlewając jagnięcinę sosem własnym. Po tym czasie mięso powinno łatwo odchodzić od kości, a warzywa zmiękną. Przefiltruj sos z pieczenia i zredukuj w rondelku.

Serwuj z podgrzaną fasolą i sosem pieczeniowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE