Wilgotne ciasto migdałowe z bitą śmietaną

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego brązowego cukru
  • 3-4 łyżki amaretto
  • 150 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
Syrop:
Bita śmietana:
  • 200 ml zimnej śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło i cukier ucieramy chwilę w malakserze lub mikserem, dodajemy, jaja, śmietanę, miód, mąkę migdałową, pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem całość na gładką, dość gęstą masę. Na koniec dolewamy amaretto i jeszcze krótko miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wylewamy do prostokątnej foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta, obsypujemy migdałami i pieczemy ok. 25-35 minut do suchego patyczka.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta z pieca przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy syrop z agawy i sok z cytryny. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje.
Ciasto wyciągamy z pieca, nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i oblewamy ciepłym syropem. Pozostawiamy do ostudzenia na minimum 2 godziny.
Ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i trzymamy w lodówce do czasu podania ciasta.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE