Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:



Skadniki
gotowe ciasto do tarty, śr. 20 cm
śmietany
pół miarki mleka
170 g drobno pokrojonej czekolady deserowej
50 g cukru
jajko + żółtko

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Wsypać czekoladę do miski. Zagotować w rondlu śmietanę, mleko i cukier. Zdjąć z gazu i dodać rozdrobnioną czekoladę, mieszając, żeby się roztopiła. Stopniowo wmieszać jajko i przecedzić masę do ciasta. Piec, aż stężeje, przez ok. 20 min. Wystudzić.

Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE