Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi

Suflet czekoladowy z lodami zobacz Suflet czekoladowy z lodami 2018-06-19 13:00:49
Suflet czekoladowy z lodami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki, Lody
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE