Ciepłe lody z galaretką

Ciepłe lody z galaretką
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Deker

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody

Składniki:

  • Ciepłe lody:

  • 100 g białek
  • 200 g cukru
  • 100 g puree z marakui
  • Sos truskawkowy:
  • 50 g cukru
  • 200 g truskawek
  • 15 g skrobi
  • Dodatkowo:
  • świeże owoce

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Puree z marakui zagotować z cukrem i podgrzewać, aż zgęstnieje i uzyska konsystencję syropu. Białka ubić na sztywną pianę i ciągle miksując zaparzyć wlewając cienką warstwę syropu. Truskawki wymieszać z cukrem, skrobię wymieszać z odrobiną wody i dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia. Przestudzić. Do rożków lodowych nałożyć część masy na ciepłe lody, odrobinę sosu truskawkowego i przykryć drugą warstwą ciepłych lodów. Udekorować świeżymi owocami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE