Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Cynamon (odc.15)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Ciasto ptysiowe:
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżkę stołowa cukru
7 łyżek masła
cynamon
1 ½ szklanki przesianej mąki
4-5 jajek

Sos czekoladowy:
140g gorzkiej czekolady
woda
1/2 szklanki gęstej, kwaskowej śmietana o ponad 30% zawartości tłuszczu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
czarny zmielony pieprz

Lody cynamonowe:
lody waniliowe
cynamon

Przygotowanie:
Do rondla wlać wodę i mleko. Dosypać szczyptę soli, cukier, dodać masło i cynamon. Zagotować, żeby masło się roztopiło. Wsypać przesianą mąkę, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać. Zdjąć rondel z ognia. Dodawać po jednym jaju i mieszać, aż powstanie gładka masa i dopiero wtedy dolać kolejne jajo. Ilość jajek zależy od ich wielkości i rodzaju mąki. Zwykle wystarcza od czterech do pięciu jaj. Ciasto przełożyć do woreczka do wyciskania. Blachę przykryć pergaminem. Wyciskać ciasto na pergamin, formując ptysie. Przyklepać wierzch ptysiów zwilżonym palcem. Wstawić na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200-ciu stopni. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po 10-ciu minutach w 200-ciu stopniach zmniejszyć temperaturę do 180-ciu i nie otwierając piekarnika zostawić na kolejne 8-10-ciu minut.

Sos:
140 gram gorzkiej czekolady posiekać na nierówne kawałki. Dolać wodę i śmietanę. Wsypać cukier, cynamon i czarny, zmielony pieprz. Postawiać na małym ogniu. Gotować przez 5 minut, aż czekolada się roztopi, cały czas mieszając, żeby sos nie przywarł. Przestudzić.
Zrobić lody cynamonowe. Poczekać, aż lody waniliowe nieco zmiękną, posypać cynamonem i wymieszać ręcznie lub mikserem. Wstawić do zamrażalnika.

Przygotowujemy deser:
Na talerze nalać sos. Ptysie porozcinać. Zanurzyć łyżkę w letniej wodzie i nabierać nią lody. Włożyć porcję lodów do wnętrza ptysia, przykryć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem i położyć ptysia na sos na talerzu. Podawać.


©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE