Lody z kokosem, serkiem mascarpone i pestkami dyni

Lody z kokosem, serkiem mascarpone i pestkami dyni
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Lody
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
457 kcal.

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA