Deser czekoladowy z karmelizowanymi truskawkami z bazylią i pomarańczami

Deser z zielonej herbaty zobacz Deser z zielonej herbaty 2018-06-19 12:27:05
Deser z zielonej herbaty
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki
Ilość osób:
8

Składniki:

Deser:

Blaty:
  • 150 g czekolady deserowej
  • ok. 100 g startej czekolady deserowej
Mus czekoladowy:
  • 200 g czekolady deserowej 53 %
  • 300 g śmietanki 36 %
Karmelizowane truskawki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Blaty czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w temperaturze około 45 stopni C. Następnie schłodzić ją do temperatury ok. 30 stopni C. Taką temperaturę czekolady można osiągnąć przez dosypywanie startej czekolady. Czekolada schłodzona do odpowiedniej temperatury jest gładka i lekko gęstniejąca, a po zanurzeniu czubka patki/łyżki, po chwili matowieje, a następnie zastyga – nacinana nożem jest plastyczna, a nacięcie jest jednolite. W tym momencie wylać czekoladę na folię i cienko rozsmarować na całej powierzchni. W chwili gdy przy delikatnym dotknięciu palcem powierzchni czekoladowej zostaje on czysty, kroić odpowiednie kształty. Odwrócić do góry nogami podkładając papier i układając na płaskiej powierzchni np. desce do krojenia i przycisnąć drugą deską. Odstawić do lodówki. Po całkowitym zastygnięciu czekolady zdjąć folię, a na blatach czekoladowych szprycować mus czekoladowy.

Mus:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ubić śmietankę i w dwóch turach dodać ją do czekolady. Wymieszać dokładnie. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycować na blatach czekoladowych kulki jedna obok drugiej.

Truskawki:
Na patelni skarmelizować (na sucho) cukier do jasnobrązowego koloru. Dodać sok i filety z pomarańczy, truskawki – umyte i bez szypułek. Chwilę smażyć do rozpuszczenia grudek cukru, które powstały przy wrzucaniu owoców. Chwilę przed zakończeniem smażenia dorzucić pokrojoną bazylię. Podawać ciepłe z deserem czekoladowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE