Syrop rabarbarowy

Syrop rabarbarowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Składniki:

  • 5 dużych, grubych łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na przynajmniej 30 minut lub na całą noc. Im dłużej rabarbar będzie stał w cukrze, tym więcej soku puści.
Kiedy rabarbar puści sok, do garnka dolać szklankę wody, wrzucić ziarna wanilii oraz laskę wanilii, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do czasu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.
Przelać do słoika lub butelki i wystudzić. Następnie odstawić do lodówki, przechowywać miesiącami. W chwili nagłego pragnienie wlać do szklanki kilka łyżeczek syropu, zalać lodowatą wodą i dodać plasterki cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA