Tarta z warzywami i pieczonym czosnkiem

Tarta z warzywami i pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Pieczony czosnek w oleju
1 główka czosnku
1 szklanka oleju rzepakowego

Reszta składników
6 szklanek obranej i pokrojonej w kostkę dyni
sól i pieprz
1 czerwona słodka papryka, pokrojona w kostkę
½ fenkułu, pokrojonego w piórka
1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii
1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej
3 arkusze ciasta filo
115 g sera feta


Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Obierz ząbki czosnku i włóż do naczynia do zapiekania. Zalej czosnek olejem i przykryj naczynie folią aluminiową. Piecz, aż ząbki zrobią się złocistobrązowe (ok. 40 min). Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj miąższ dyni z 3 łyżkami oleju czosnkowego i dopraw solą i pieprzem. Piecz dynię przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz aż dynia będzie miękka (ok. 20 min). Przygotuj ciasto filo zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ułóż pod wilgotną ściereczką. Wymieszaj upieczoną dynię z papryką, fenkułem, szałwią i skórką cytrynową oraz dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Posmaruj złożony na pół arkusz ciasta filo olejem czosnkowym za pomocą pędzla. To samo zrób z 2 kolejnymi arkuszami, układając jeden na drugim. Przygotowanym ciastem wyłóż podłużną prostokątną foremkę do tart z wyjmowanym dnem). Nałóż farsz na przygotowany spód, a na wierzch pokrusz fetę. Zapiekaj przez 20 – 25 min., aż filo będzie złocistobrązowe. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA