Wegańskie ciasto z owocami

Wegańskie ciasto z owocami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

Składniki:

  • 240 g tahini
  • 250 g syropu klonowego
  • szklanka soku gruszkowego lub jabłkowego
  • 220 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 średnie gruszki, pokrojone w 2 cm kostkę
  • jabłko pokrojone w kostkę 2 cm
  • 80 g płatków migdałowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

W misce wymieszaj dokładnie syrop klonowy z tahini i sokiem jabłkowym.
W drugiej misce połącz wszystkie sypkie składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon. Przesiej je przez sito i wsyp do wymieszanej masy z tahini, soku i syropu klonowego.
Ciasto bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp pokrojone w kostkę owoce i płatki migdałowe.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz je w 160º C przez około godzinę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE