Ciasto Barbajuan

Ciasto Barbajuan
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody z kwiatu pomarańczy
  • 400 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • sól

  • Farsz:

  • 1 kg ricotty
  • starta skorka 2 cytryn z Menton
  • 3 łyżki konfitury cytrynowej
  • 50 gr startych migdałów
  • 50 gr kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 70 gr cukru
  • oliwa do głębokiego smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. 2 godz. przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wsyp kurkumę do pół szklanki gorącej wody i zaparz.
2. Przygotuj ciasto: wsyp do miski mąkę i zrób dołek. Dodaj wodę z kurkumą, resztę wody, wodę z kwiatu pomarańczy, olej, cukier, szczyptę soli i mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel je na 10 kulek i dostaw na godzinę.
3. Przygotuj farsz: wymieszaj ricottę i pozostałe składniki. Weź ciasto i każdą z kulej rozwałkuj na cienko, na prostokąt. Ułóż na każdym kwadracie ciasta kulkę z farsz, 8 cm od krawędzi, i zawiń ciasto. Odetnij nadmiar ciasta kółkiem do ravioli. Dociśnij ciasto, żeby usunąć ze środka powietrze. Każdy kawałek ciasta musi być oddzielnie. Wrzuć każdy kawałek ciasta z farszem na głęboki olej i smaż 3 minuty. Podawać na gorąco (nie sparzcie się!)


Rady Julie:
Kształty ciastek nie muszą być idealnie równe; dzięki temu ciastka barbajuan będą ciekawiej wyglądać.
Jean-Marc przygotowuje duże ilości ciastek. Smaży je wstępnie po 30 sekund i odstawia. A potem tylko podgrzewa.
Dodanie kurkumy nie jest obowiązkowe. Chodzi tylko o to, by ciasto miało cytrynową barwę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA