Ciasto banoffee

Ciasto banoffee
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 90 g masła
  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • puszka gotowej masy toffi
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • 3 banany
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj i wsyp do miski. Dodaj zmielone migdały i orzechy laskowe. Masło rozpuść i wlej do zmiksowanych herbatników i orzechów.
Wyrób ciasto i wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 minut.
W mikserze ubij śmietanę kremówkę.
Banany pokrój na plastry i przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wysyp prażone orzechy laskowe. Za pomocą łyżki równomiernie nałóż masę toffi, następnie wyłóż banany i oblej je masą toffi. Na koniec nałóż bitą śmietanę.
Ciasto obsyp prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Deser gotowy!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA