Ciasto banoffee

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 90 g masła
- 150 g herbatników czekoladowych
- 30 g zmielonych migdałów
- 30 g zmielonych orzechów laskowych
- puszka gotowej masy toffi
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- 3 banany
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj i wsyp do miski. Dodaj zmielone migdały i orzechy laskowe. Masło rozpuść i wlej do zmiksowanych herbatników i orzechów.
Wyrób ciasto i wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 minut.
W mikserze ubij śmietanę kremówkę.
Banany pokrój na plastry i przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wysyp prażone orzechy laskowe. Za pomocą łyżki równomiernie nałóż masę toffi, następnie wyłóż banany i oblej je masą toffi. Na koniec nałóż bitą śmietanę.
Ciasto obsyp prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Deser gotowy!
Wyrób ciasto i wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 minut.
W mikserze ubij śmietanę kremówkę.
Banany pokrój na plastry i przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wysyp prażone orzechy laskowe. Za pomocą łyżki równomiernie nałóż masę toffi, następnie wyłóż banany i oblej je masą toffi. Na koniec nałóż bitą śmietanę.
Ciasto obsyp prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Deser gotowy!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze