Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.4)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

ciasto na dwie porcje:

  • 500g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki ciasta wrzucić do malaksera, kiedy zaczynają się łączyć wlać odrobinę zimnej wody. Wyrabiać jak najkrócej, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, wyjąć gniazda nasienne i przeciąć na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Do karmelu dodać jabłka i smażyć ok. 15 minut na wolnym ogniu. Lekko ostudzić. Połowę ciasta rozwałkować i uformować krążek, pasujący by przykryć formę do pieczenia. Jabłka ułożyć w formie, zakrywając ciasno całe dno, rozcięciem do góry. Przykryć dokładnie krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane, ok. 40 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło, dekorując wg. uznania np. uprażonymi płatkami migdałów. Resztę ciasta zamrozić i wykorzystać do przygotowania kolejnej tarty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE