Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.4)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Gruszki obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne (najłatwiej drążarką do melona). Mocno skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Na patelni nadającej się do wstawienia do piekarnika rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Jeśli cukier zamiast się karmelizować zaczyna się krystalizować, dodaj do niego trochę soku z cytryny. Do karmelu dodać gruszki, ułożyć bokami do siebie, tak by przylegały jedna do drugiej i zakrywały całe dno. Smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu. Ostudzić. Rozmrożone ciasto rozwinąć i wyciąć krążek trochę większy niż średnica patelni z gruszkami. Przykryć dokładnie patelnię krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz lub układając zgrubione ciasto na brzegu patelni. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni, ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło. Resztę ciasta wykorzystać do przygotowania małych tartaletek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE