Rolada ziemniaczana podana z pulpetami wieprzowymi w sosie grzybowym

Rolada ziemniaczana podana z pulpetami wieprzowymi zobacz Rolada ziemniaczana podana z pulpetami wieprzowymi 2018-06-04 15:13:26
Rolada ziemniaczana podana z pulpetami wieprzowymi
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • kilka surowych ziemniaków
  • 300 g kaszy manny
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • sól
Farsz:
Pulpety:
Sos grzybowy:
  • świeże grzyby (kurki, podgrzybki, itp.)
  • szalotka
  • opakowanie śmietany
  • pieprz
  • sól
  • tymianek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz do rolady. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy poszarpane liście jarmużu, kiedy tylko liście jarmużu zmiękną, dodajemy pokrojone śliwki i posiekane orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, najlepiej jak są jeszcze ciepłe. Dodajemy do nich surowe ziemniaki rozdrobnione w mikserze i odciśnięte. Do masy dodajemy skrobię, kaszę, żółtka, masło i sól. Zagniatamy ciasto.

Ciasto ziemniaczane wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, rozkładamy farsz i zwijamy roladę. Przekładamy na ściereczkę, zwijamy, boki zawiązujemy sznurkiem i roladę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około 20 minut.

Przygotowujemy pulpety. Mięso z kiełbasy pozbawiamy osłonek, do mięsa dodajemy posiekany tymianek, szalotkę, szałwię oraz kminek mielony, pieprz czarny, wyrabiamy dokładnie masę i formujemy małe pulpeciki.
Przesmażamy pulpeciki na oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz.

Na patelni po pulpetach przesmażamy posiekaną szalotkę i świeże, umyte i pokrojone grzyby. Zalewamy śmietaną i dusimy. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i tymiankiem.

Wykładamy pulpety na półmisek i zalewamy grzybowo-śmietanowym sosem. Wyjmujemy ugotowaną roladę z garnka i kroimy w plastry. Układamy na pulpetach. Posypujemy świeżym koperkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE