Konfitura jabłkowo-ananasowa z cynamonem i orzechami włoskimi

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 100 g pokrojonego w kostkę ananasa
- 200 g kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka pokrojonych orzechów włoskich
- sok z ćwiartki cytryny
- szczypta imbiru
- pół szklanki wody
- 120 g cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka i ananasa obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać wodę z cukrem, dodać jabłko i podsmażyć.
Gdy trochę zmięknie, dodać ananasa, orzechy, sok z cytryny, cynamon.
Smażyć jabłka do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy zacznie przywierać, uzupełnić wodą.
Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 minut.
Gdy trochę zmięknie, dodać ananasa, orzechy, sok z cytryny, cynamon.
Smażyć jabłka do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy zacznie przywierać, uzupełnić wodą.
Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze