Mini tatin z porami i boczkiem

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.4)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 plastrów boczku wędzonego (lub tyle ile chcemy zrobić mini tart)
- 4 - 6 porów
- kieliszek białego wina
- łyżka oliwy
- świeżo mielony pieprz
- ciasto kruche z przepisu na tartę tatin z jabłkami lub ciasto francuskie mrożone
Przygotowanie:
Na patelni zrumienić boczek z obu stron. Zdjąć z patelni zachowując wytopiony tłuszcz.
Na tłuszczu obsmażyć pory pokrojone w 2 cm słupki. Doprawić, podlać winem i dusić, aż płyn wyparuje. Oliwą posmarować dno foremek. Do każdej włożyć ciasno pory ustawiając je pionowo. Przykryć plastrem boczku, a następnie ciastem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć, odstawić, by odpoczęło. Obrócić do góry dnem i podawać z sałatą
winegret.
Na tłuszczu obsmażyć pory pokrojone w 2 cm słupki. Doprawić, podlać winem i dusić, aż płyn wyparuje. Oliwą posmarować dno foremek. Do każdej włożyć ciasno pory ustawiając je pionowo. Przykryć plastrem boczku, a następnie ciastem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć, odstawić, by odpoczęło. Obrócić do góry dnem i podawać z sałatą
winegret.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia francuska
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze