Warzywne ragoût

Warzywne ragoût
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 500 g małych karczochów lub dwa duże
  • 1 łyżka masła
  • 2 cienkie plastry boczku pokrojone w kostkę
  • 250 g małych marchewek
  • przekrojonych wzdłuż
  • 4 pokrojone
  • młode cebule ze szczypiorem
  • sól i pieprz
  • 60 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka bobu lub grochu
  • 1/4 szklanki crème fraîche
  • garść świeżej
  • posiekanej kolendry lub estragonu
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka nalej wody. Dodaj sok z cytryny i odrobinę skórki. Obierz i pokrój karczochy. Wrzuć je do wody.(Jeśli używasz większych karczochów, pokrój je w ósemki). W rondlu roztop masło. Przyrumień boczek. Odcedź karczochy i wrzuć do rondla razem z marchewkami i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, czyli 7 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dodaj wcześniej blanszowany bób i groch i gotuj przez mniej więcej minutę. (Jeśli w tym czasie wywar wyparuje, możesz dolać bulionu). Dołóż crème fraîche i wymieszaj. Spróbuj, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Podawaj gorące. Dla ozdoby posyp kolendrą lub estragonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA