Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Chleb bananowy z białą czekoladą

Chleb bananowy z białą czekoladą
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.23)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Skladniki
2 bardzo dojrzałe banany
¼ szklanki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 jajko
1¼ szklanki mąki
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki posiekanej białej czekolady plus czekolada do dekoracji


Przygotowanie
Banany rozgnieść widelcem, powinno być około ¾ szklanki masy, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, jajko, dolać ekstrakt wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć łyżką ciasto do foremki. W trakcie pieczenia objętość ciasta powinna się podwoić. Wstawić na 50 - 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na środkową półkę. Gdy chleb wystygnie, przy pomocy pergaminowego rożka polewać białą, roztopioną czekoladą.

Wersja zmodyfikowana

TORT BANANOWY Z MASĄ SEROWĄ

Masa serowa
450 g serka śmietankowego
6 łyżek niesolonego masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany

Serek śmietankowy ubijać z masłem za pomocą miksera aż uzyskamy gładką konsystencję. Zmniejszyć prędkość, dodać cukier puder, a następnie kwaśną śmietankę.
Podwójną ilość ciasta wg. powyższego przepisu, upiec w dwóch okrągłych foremkach. Przestudzić i przełożyć masą serową, którą też należy posmarować boki. Sztywną skrobaczkę do ciasta, która ma kąt prosty, przeciągnąć dookoła, żeby wygładzić powierzchnię. Boki ozdobić przy pomocy linijki cukierniczej. Na wierzchu przybrać wiórkami z białej czekolady wykonanymi przy pomocy obieraczki do warzyw.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kasiakalkol 2 lata temu

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

dudek 7 lat temu

a co z jajkiem??

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE