Chleb bananowy z białą czekoladą

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Na słodko (odc.23)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Skladniki
2 bardzo dojrzałe banany
¼ szklanki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 jajko
1¼ szklanki mąki
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki posiekanej białej czekolady plus czekolada do dekoracji
Przygotowanie
Banany rozgnieść widelcem, powinno być około ¾ szklanki masy, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, jajko, dolać ekstrakt wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć łyżką ciasto do foremki. W trakcie pieczenia objętość ciasta powinna się podwoić. Wstawić na 50 - 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na środkową półkę. Gdy chleb wystygnie, przy pomocy pergaminowego rożka polewać białą, roztopioną czekoladą.
Wersja zmodyfikowana
TORT BANANOWY Z MASĄ SEROWĄ
Masa serowa
450 g serka śmietankowego
6 łyżek niesolonego masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
Serek śmietankowy ubijać z masłem za pomocą miksera aż uzyskamy gładką konsystencję. Zmniejszyć prędkość, dodać cukier puder, a następnie kwaśną śmietankę.
Podwójną ilość ciasta wg. powyższego przepisu, upiec w dwóch okrągłych foremkach. Przestudzić i przełożyć masą serową, którą też należy posmarować boki. Sztywną skrobaczkę do ciasta, która ma kąt prosty, przeciągnąć dookoła, żeby wygładzić powierzchnię. Boki ozdobić przy pomocy linijki cukierniczej. Na wierzchu przybrać wiórkami z białej czekolady wykonanymi przy pomocy obieraczki do warzyw.
© Anna Olson
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
dudek 9 lat temu
a co z jajkiem??
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Kasiakalkol 5 lat temu
Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!