Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym

Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Przepis

Ciasto:
60 ml likieru śmietankowego
50 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 65%)
125 g masła
125 g białego cukru
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
125 g mąki pszennej
1 łyżka kakao w proszku
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyzki mocnego naparu z kawy

Krem z czekolady:
250 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 65%)
400 ml śmietany kremówki (36%)

Krem orzechowy:
50 g orzechów włoskich mielonych
1/4 szklanki gorącego mleka
100 g masła
75 g cukru
1 żółtko

Do dekoracji:
zmielone orzechy
wiórki czekoladowe

Przygotowanie ciasta:
Likier podgrzać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać jajka i połowę mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną. Stopniowo dodawać do masy na przemian z przygotowanym likierem, całość krótko wymieszać. Gotowe ciasto wlać do natłuszczonych foremek o średnicy 10 cm, piec około 40 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić.

Krem czekoladowy:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Wsypać posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem włożyć do lodówki na minimum trzy godziny. Po wyjęciu z lodówki krem zmiksować.

Krem orzechowy:
Orzechy zalać gorącym mlekiem i ostudzić. Masa zgęstnieje. Zmiksować masło, cukier i żółtka. Dodać masę orzechowy i dalej mieszać na głaską masę.

Składanie deseru:
Zimne ciasta przekroić na 3 krążki, każdy skropić zimną kawę. Krem czekoladowy nałożyć na krażki będące podstawą torcików. Na posmarowane kremem krążki nałożyć kolejne krążki i na te nałożyć krem orzechowy. Przykryć kolejnym krążkiem. Wierzch, oraz brzegi ciast posmarować kremem czekoladowym. Wierzch ciastka posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić orzechem włoskim. Boki ciasta pokryć zmielonymi orzechami. Torciki odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Kasia Zadrożna

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE