Quiche z tofu z karczochami i szparagami

Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 30 dag tofu
  • 20 dag karczochów z zalewy lub świeżych ugotowanych na parze
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oliwek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • garść podprażonych orzeszków pinii

Sos karobowy ze świeżą kolendrą

  • 3 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki utartego świeżego imbiru
  • 1/2 limonki
  • garść posiekanych liści kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miksujemy tofu ze śmietanką sojową, sosem sojowym i solą na jednolitą masę. Następnie dodajemy zioła, mąkę i siemię lniane i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy ponownie. Osobno miksujemy oliwki z oliwą, tak aby były wyczuwalne ich kawałki i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. W wysmarowanej olejem formie układamy pokrojone w ćwiartki serca karczochów. Wylewamy na nie przygotowaną masę, a na wierzchu układamy szparagi. Gotujemy na parze aż masa się zetnie. Ocieramy skórkę z połowy limonki i łączymy z melasą z karobu, utartym imbirem i 1 łyżką soku z limonki. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i mieszamy jeszcze raz. Quiche podajemy polany sosem i posypany orzeszkami pinii. Jest równie smaczny na ciepło i na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA