Timballo z cukinią i bazylią

Timballo z cukinią i bazylią
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 8-10 płatów lasagne
  • 1 kg cukinii
  • 250 g ricotty
  • 25 g liści bazylii
  • 100 g parmezanu startego
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz
Beszamel:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Beszamel: Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka

masa. Następnie ciągle mieszając wlewaj mleko, aż powstanie gładki sos (nie dopuść do powstania grudek). Dopraw solą i gałką muszkatołową i gotuj przez kilka minut do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty.

Cukinię pokrój w średnio-małą kostkę. Podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj trochę wody i duś przez 15-20 minut. Na koniec posól i popieprz.

Zblenduj parmezan z bazylią i dodaj do ricotty. Wymieszaj razem cukinię, ricottę i beszamel i przypraw do smaku (zostaw trochę beszamelu na koniec). Wysmaruj masłem foremkę do tortu (22 cm). Ugotuj płatki makaronu, od razu zahartuj je w zimnej wodzie.

Wyłóż makaronem foremkę. Ułóż jedną warstwę masy, przełóż makaronem, znowu warstwę cukinii i zamknij ostatnią warstwą makaronu. Na wierzch daj pozostałą cukinię, beszamel i płatki masła. Włóż do pieca na 200 stopni i piecz przez 40-45 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE