Indyk faszerowany owocami

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą zobacz Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą 2018-06-19 13:01:03
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z indyka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło utrzyj z solą i świeżymi posiekanymi ziołami - kolendrą i miętą. Ziołowe masło włóż pod skórę indyka. Wykałaczką zepnij pierś ze skórą tak, aby masło nie wypłynęło. W miseczce wymieszaj dokładnie przyprawy - cynamon, cukier brązowy, suszoną skórkę z cytryny i pomarańczy. Mieszanką przypraw natrzyj dokładnie indyka.
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę pęczak z kawałkami limonek i pomarańczy. Dodaj suszoną żurawinę, zmieloną wątróbkę i kawałki jabłka. Farsz dopraw solą, pieprzem i świeżą miętą. Na koniec do farszu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Gotowym farszem nafaszeruj indyka. Na koniec szpagatem zwiąż nogi indyka. Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut na 1 kg mięsa. Na dno brytfanki wlej sok z pomarańczy. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE