Wegańskie creme brulee z tapioki

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery wegańskie
Składniki:
- 1/2 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3-4 łyżki cukru brązowego
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki wody różanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- cukier brązowy na wierzch
Przygotowanie:
Tapiokę moczymy przez kilka godzin w wodzie, przecedzamy przez sito i wrzucamy do garnka. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona i dorzucamy do garnka z tapioką, mlekiem sojowym i mlekiem kokosowym i cukrem, dodajemy również resztę laski wanilii. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu tak długo aż tapioka stanie się przezroczysta, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy mąkę ryżową wymieszaną z wodą różaną. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając aż całość nabierze konsystencji budyniu. Nalewamy do ceramicznych naczynek. Odstawiamy w chłodne miejsce aż ostygnie. Posypujemy po wierzchu brązowym cukrem i karmelizujemy specjalnym palnikiem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze