Proste ciasto cytrynowe z kremem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 250 g masła
- 4 jaja
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- sok i skórka z 1 i ½ cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- masło do smarowania formy i mąka do obsypania
- szczypta soli
- Krem cytrynowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka homogenizowanego
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dosypując cukier.
Dodajemy jajko po jajku, a następnie sok z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta razem ze startą skórką z cytryny. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt długo i wylewamy do przygotowanej keksówki.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 30-40 minut.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i krótko razem miksujemy.
Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, lekko ubijamy, a później delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny. Wystudzone ciasto kroimy na plastry i podajemy z puszystym kremem.
Dodajemy jajko po jajku, a następnie sok z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta razem ze startą skórką z cytryny. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt długo i wylewamy do przygotowanej keksówki.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 30-40 minut.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i krótko razem miksujemy.
Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, lekko ubijamy, a później delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny. Wystudzone ciasto kroimy na plastry i podajemy z puszystym kremem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze