Stek teriyaki

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Delia na zimę (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Marynata
2 łyżki stołowe sosu sojowego
4 łyżki stołowe słodkiego wina do gotowania mirin
2 łyżki wina ryżowego sake
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru.
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
4 cm kawałek japońskiej rzodkwi (daikon)
½ średnio ostrego, zielonego chilli
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso na jak najdłużej – najlepiej na noc.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto 2 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i wyjmujemy, by później użyć ich do dekoracji. Ponownie rozgrzewamy olej i rzucamy na patelnię oczyszczone z kawałków imbiru steki. Początkowo smażymy je na dużym ogniu, po chwili zmniejszamy go na średni i smażymy mięso po 4 minuty z każdej strony, jeśli chcemy średnio wysmażone, po minucie krócej, jeżeli wolimy bardziej krwiste, lub po minucie dłużej – jeśli chcemy zjeść dobrze wysmażone. Rzodkiew i chilli ucieramy na drobnej tarce jarzynowej, starannie odciskamy nadmiar soków, formujemy w stożek, kładziemy na talerzyku i podajemy do mięsa. W połowie smażenia steki obracamy na drugą stronę. Na dwie minuty przed końcem smażenia na patelnię wlewamy marynatę – powinna odparować do gęstego sosu. Przed podaniem stek kroimy ostrym nożem na ukośne plasterki. Podajemy posypane uprażonym czosnkiem i japońskim pieprzem oraz przybrane cząstką cytryny i listkami rzeżuchy.
© Delia Smith
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze