Pierś z kaczki po indonezyjsku

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 2 listki limonki kaffir
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 małe chili
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1` łodyga trawy cytrynowej
- 4 szalotki lub 2 małe cebule
- ok. 300 ml mleczka kokosowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- ryż jaśminowy do podania
Przygotowanie:
Czosnek, chili, imbir, cebulę, kurkumę i ok. 3 łyżek mleczka kokosowego zmiksować na pastę lub utrzeć w moździerzu. Resztę mleczka wlać do garnka i podgrzać, dodać utartą pastę, listki limonki, trawę, sos sojowy i cukier oraz pokrojone w mniejsze kawałki piersi z kaczki bez skóry. Na małym ogniu gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół pomidorki i krótko razem podgotować. Sos powinien być gęsty i aromatyczny. Można na koniec doprawić solą lub odrobiną sosu sojowego. Podawać z ryżem jaśminowym.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze