Quesadilla z kurczakiem chipotle gniecioną białą fasolą, salsa kukurydziana, salsa pomidorowo-arbuzowa i napój z arbuza

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis

Kurczak chipotle:
łyżka oleju
cebula pokrojona w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka zmielonych nasion kolendry
2 papryczki chipotle w sosie adobo (pomidorowym), posiekane
2 łyżki sosu adobo
60 ml octu z jabłkowego cydru
2 łyżki melasy
5 gałązek tymianku związanych sznurkiem
35 dag mięsa z kurczaka, pokrojonego (mogą być resztki z pieczonego kurczaka)
sól
pieprz

Gnieciona biała fasola:
2 łyżki oliwy
pół cebuli pokrojonej w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka grubo posiekanej, świeżej szałwii
340 g białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chipotle
sól
pieprz

Salsa kukurydziana:
3 obrane z liści kolby kukurydzy
¼ średniej, pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
mała czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
½ długiego ogórka, pozbawionego nasion i pokrojonego w kostkę
papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
¼ pęczka kolendry, łodygi drobno posiekane, liście posiekane grubo
łyżeczka oliwy
sól
pieprz

Salsa pomidorowo - arbuzowa:
4 pomidory śliwkowe, bez nasion, pokrojone w kostkę
10 dag arbuza, pokrojonego w kostkę
2 szczypiory, drobno pokrojone
skórka i sok z limonki
2 łyżki posiekanych łodyg i liści kolendry
sól
pieprz

Przygotowanie quesadilli z kurczakiem chipotle:
łyżka oliwy
paczka placków tortilli
gnieciona biała fasola
kurczak chipotle
ser Brie (23 – 28 dag), pokrojony w długie paski
30 dag startego białego cheddara
15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią

Napój arbuzowo – miętowy:
120 ml wody
86 g cukru plus 2 łyżki do udekorowania krawędzi szklanek
pół pęczka mięty
1 kg pokrojonego arbuza
8 kostek lodu
2 limonki, jedna przecięta na pół, druga pokrojona w kawałki do dekoracji


Kurczak chipotle:
1. Na średnim ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.
2. Dodać cebulę i smażyć, aż nabierze złotobrązowego koloru. Dodać czosnek i zamieszać.
3. Dodać zmielone ziarna kolendry, papryczki chipotle, sos adobo, ocet z jabłkowego cydru i melasę. Mieszać aż składniki połączą się.
4. Dodać tymianek i kawałki kurczaka, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i odstawić.

Gnieciona biała fasola
1. Na średnio rozgrzanej patelni podgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć aż do miękkości.
2. Dodać szałwię. Przemieszać, żeby składniki połączyły się. Potem dodać białą fasolę.
3. Smażyć, aż fasola podgrzeje się. Zdjąć z palnika. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
4. Doprawić proszkiem z papryczek chipotle, solą, pieprzem i odstawić.

Salsa kukurydziana
1. Rozgrzać grill.
2. Na grillu ułożyć kolby kukurydzy. Grillować 8 – 10 minut, aż kukurydza zmięknie i lekko zwęgli.
3. Odciąć nasiona z kolb i przełożyć do miski.
4. Dodać pozostałe składniki, przemieszać i odstawić.

Salsa pomidorowo - arbuzowa
1. Wszystkie składniki włożyć do miski, przemieszać i odstawić.

Przygotowanie quesadilli z kurczakiem chipotle
1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na żeliwnej, lub dużej zwykłej patelni.
2. Ułożyć gniecioną białą fasolę, kurczaka chipotle i serów na połówce tortilli.
3. Złożyć tortillę i położyć na rozgrzanej patelni. Gdy placek zbrązowieje i zrobi się chrupiący, obrócić i obsmażyć z drugiej strony.
4. Zdjąć z patelni. Podawać z salsą pomidorowo – arbuzową, salsą kukurydzianą i napojem arbuzowo – miętowym.

Napój arbuzowo – miętowy
1. Wlać wodę do małego garnka. Dodać cukier. Zagotować i zdjąć z palnika.
2. Dodać miętę. Zostawić na kwadrans, żeby syrop wchłonął smak mięty.
3. Zostawić syrop do ostygnięcia. Allow syrup to cool.
4. Odcedzić miętę. Syrop włożyć do lodówki. Zostawić, aż zrobi się zimny.
5. Pół porcji arbuza włożyć do blendera. Dodać syrop i sok z limonki. Zmiksować i przecedzić przez bardzo drobne sitko do dużego garnka.
6. To samo zrobić zresztą arbuza. Całość schłodzić w lodówce.
7. Resztę cukru wysypać na talerz. Zwilżyć brzegi szklanek kawałkiem limonki. Wcisnąć brzegi szklanek w cukier.
8. Do szklanek wrzucić kostki lodu. Wlać napój arbuzowo – miętowy. Udekorować kawałkami limonki. Smacznego!








 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE