Zapiekanka z kurczaka

Zapiekanka z kurczaka
Oceń przepis:
191 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 2)
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Dania z kurczaka
Ilość osób:
4
Kaloryczność:
683 kcal.

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu i małą na średnim ogniu. Na większą wlej łyżkę oliwy z oliwek. Obierz i posiekaj cebulę. Wrzuć ją na większą patelnię.
Pokrój na większe kawałki 2/3 udek, a resztę drobniej. Dodaj na patelnię z cebulą. Smaż przez 6 minut na złocisty kolor, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie dodaj grzyby na mniejszą patelnię. Większe grzyby porwij na kawałki. Smaż je przez 4 minuty, a następnie przełóż na większą patelnię i dodaj połowę liści tymianku.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu, a także łyżkę octu z czerwonego wina i 150 mililitrów wody. Rozwałkuj ciasto tak, aby miało średnicę większą o 2 centymetry od patelni. Następnie połóż ciasto na patelni, podwijając jego brzegi drewnianą łyżką. Lekko ponacinaj ciasto i posmaruj łyżeczką oliwy. Wbij pozostały tymianek w środek zapiekanki. Piecz na dnie piekarnika przez 15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Łatwizna!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA