Duszone przepiórki na łożu z grzybów

Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
4 oprawione i związane przepiórki
sól i pieprz
2 łyżki masła (w razie potrzeby więcej)
olej
125 g boczku pokrojonego w słupki
drobno pokrojona cebula
łyżka mąki
250 ml białego wina
250 ml bulionu z cielęciny
375 g oczyszczonych i przepołowionych grzybów (1/4 łysiczek, 1/4 kurek i 1/2 pieczarek)
posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Posolić i popieprzyć przepiórki. Roztopić pół masła z kroplą oleju w żeliwnym garnku z pokrywką i obsmażyć przepiórki ze wszystkich stron na średnim gazie (można też użyć smalcu). Wyłożyć na talerz. Wrzucić boczek na patelnię, zrumienić i wyłożyć na talerz. Na końcu zrumienić cebulę, dodając w razie potrzeby tłuszczu. Zasypać cebulę mąką i przesmażać przez minutę. Zdeglasować patelnię winem, zeskrobując kawałki mięsa drewnianą łyżką. Włożyć cebulę, skwarki i przepiórki z powrotem do garnka. Zalać bulionem, nakryć i trzymać na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 20 minut.
Tymczasem rozgrzać resztę masła i usmażyć osobno poszczególne gatunki grzybów (każdy dochodzi w innym czasie). W trakcie posolić i popieprzyć, a na końcu wymieszać wszystko z natką pietruszki.
Gotowe przepiórki wyjąć i trzymać w cieple. Wygotować soki bez pokrywki do gęstości sosu. Wrzucić do nich grzyby. Przełożyć na półmisek i ułożyć na nich przepiórki.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE