Kurczak alla cacciatore

Kurczak alla cacciatore
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg kurczaka, udka i podudzia
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnek
  • 150 g czerwonego wina
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • sol, pieprz
  • 400 gr pomidorków koktajlowych w puszce lub pelati
  • 1 cebula
  • 300 g miodu
  • 30 g czarnych oliwek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kurczaka natrzyj miodem, owiń folią spożywczą i marynuj 30-40 min.

Cebulę, marchew i seler pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj kurczaka, rozmaryn, liście laurowe, sól, pieprz, i obsmaż kurczaka na złoto z każdej strony. Zalej winem, dodaj oliwki i duś, aż płyn nieco odparuje. Wlej pomidory i duś pod przykryciem, ok 30-40 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE