Sznycel z indyka z baba ganoush i sałatką ziemniaczaną

Sznycel z indyka z baba ganoush i sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z indyka
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Sznycel:
1 pierś indyka
6 jajek
2 filiżanki mąki pszennej
3 filiżanki bułki tartej
ćwierć pęczka tymianku
sól
pieprz
olej
mleko

Baba ganoush:
3 duże bakłażany
2 rozgniecione ząbki czosnku
250 ml tahiny
100 ml jogurtu greckiego
sól i pieprz

Sałatka:
750 g ugotowanych, pokrojonych ziemniaków
2 łyżki musztardy ziarnistej
pół posiekanej czerwonej cebuli
pół filiżanki natki pietruszki
ćwierć filiżanki octu z sherry
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek tymianku
pół filiżanki oliwy
2 cytryny do dekoracji

Przygotowanie:
Pierś naciąć i otworzyć, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miski i rozmącić z mlekiem. Mięso panierować w mące, jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Bakłażany nakłuć widelcem i piec, aż zmiękną. Miąższ wygarnąć do miski. Dodać tahinę, czosnek i jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać w dużej misce.
Usmażony sznycel podawać z baba ganoush i sałatką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE