Souvlaki

Souvlaki
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
500 g boczku bez skóry
2 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 łyżka oliwy
100 ml czerwonego wina
sól i pieprz
2 łyżki suszonego oregano

do podania:
chlebki pita
pomidor w plasterkach
poszatkowane kapusta
sałata i cebula
sałatka grecka

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę o boku 2 cm. Cebule kroimy na 8 części. Z papryk usuwamy ogonki i nasiona, kroimy w kwadraty o boku 2 cm. Kawałki mięsa nawlekamy na szpikulce do szaszłyków, na przemian z cebulą i papryką. Kładziemy na gorącej płycie grillowej i piec, obracając co kilka minut, by się równomiernie przypiekły. Posypujemy solą, pieprzem i oregano, pod koniec pieczenia smarujemy czerwonym winem. Ciepłe pity rozcinamy nożem tak, by powstała kieszeń, nakładamy kapustę, sałatę, cebulę i pomidor, dokładamy upieczone mięso i warzywa z szaszłyków. Rozkładamy na talerze i podajemy z sałatką grecką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA