Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku zobacz Wołowina po burgundzku 2020-01-08 18:27:27
Wołowina po burgundzku
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych
  • 2 obrane marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • butelka czerwonego wytrawnego wina, np. Cabernet Sauvignon
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Dodatki:
  • 4 szalotki
  • 300 g małych pieczarek
  • 300 g wędzonego parzonego boczku
  • wiejski chleb

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój policzki w kostkę o grubości 3-4 cm. Pokrój obrane marchewki na ukos, w kawałki o grubości 3 cm. Z ziół zrób tak zwany „bouquet garni”, czyli zwiń razem pęczek natki pietruszki, tymianek i liście laurowe i zwiąż ciasno sznurkiem kuchennym.

W garnku na maśle klarowanym podsmaż kawałki mięsa ze wszystkich stron, aż się skarmelizują. Wyciągnij mięso z garnka i wrzuć marchewki. Podsmażaj je kilka minut. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj z marchewkami i dopraw do smaku solą. Wsyp mąkę przez małe sitko cały czas mieszając. Podsmaż jeszcze chwilę.

Wlej ¾ butelki wina i dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Jeśli trzeba dolej trochę wody, aby całkowicie przykryć mięso i marchewki. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na dużym ogniu.

Dodaj bouquet garni i goździki. Gotuj na wolnym ogniu od 2,5 do 3 godzin. Mięso musi się rozpaść, jak wbijesz w nie widelec. Sos z gotowania przecedź przez sito i zredukuj w rondelku.

Obierz szalotki i pokrój na cztery części. Wytnij nóżki pieczarek, a kapelusze pokrój na pół.

Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek, aż się zrobi chrupki. Wyciągnij z patelni, a na niej podsmażaj po kolei szalotkę i kapelusze pieczarek przez kilka minut.

Wołowinę połącz z boczkiem, pieczarkami i szalotką. Podawaj razem ze szpeclemi. Całość polej zredukowanym sosem. Podawaj z chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE