PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa zobacz Tarta jabłkowa 2018-06-19 13:01:10
Tarta jabłkowa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i ułożyć na blachę z papierem do pieczenia, wyciąć kółko, podziurkować, zwilżyć brzegi ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem i zawinąć podobnie jak brzeg pieroga. Odstawić ciasto do lodówki na 30 min.

Przygotować jabłka:
Umyć je, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kawałki, a 4 sztuki zostawić w całości.
Pokrojone wrzucić do garnka i smażyć na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Chwilę smażyć. Przełożyć pulpę jabłkową na przygotowane ciasto francuskie, rozsmarować równo, a na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka w formie róży. Posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i odrobiną cynamonu. Piec w temp. 170 stopni około 40 min. Po wyjęciu z pieca zażelować powierzchnię jabłek żelem do pokrywania owoców. Podawać ciepłą z dodatkiem lodów i dekoracją z tulipana z masy cygaretkowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Bania 7 lat temu

Robiłam tą tartę ze 3 razy, jest znakomita, szybka do zrobienia, i do zjedzenia też:-) Co do za żelowania powierzchni jabłek żelem. Jak się oglądnie film z tym przepisem, to tam P. Bożena mówi, że można go zastąpić przeźroczystą galaretką, która już jest lekko zastygająca. Ja tak zrobiłam:-) No nie robiłam tej dekoracji z masy cegaretkowej:-(
Życzę smacznego i powodzenia:-)

Pyl 7 lat temu

Wystarczy sporządzić syrop cukrowy i tym wyglazurować ciasto (woda i cukier w proporcjach 1:2 lub 1:3 zależy jaki ma być gęsty)

kamyk 7 lat temu

słyszałam, że można użyć po prostu galaretki

kass 8 lat temu

Właśnie ja też szukam w internecie, ale nie ma :(
Pewnie do kupienia w produktach tylko dla cukierników i w ilościach hurtowych :(

patire 8 lat temu

Przepis fantastyczny. Ale skąd wziąć żel do pokrywania owoców? Szukałam na półkach w sklepach ale nie znalazłam.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE