Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.3) seria II
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Ciasto
¾ szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka lekko uprażonych mielonych orzechów laskowych
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
½ kostki + 2 łyżki miękkiego masła
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka

Syrop
¼ szklanki cukru
¼ szklanki wody
2 łyżki likieru orzechowego

Polewa czekoladowa (ganache)
1 szklanka śmietany kremówki
225 g posiekanej czekolady deserowej
2 łyżki masła
2 łyżki likieru orzechowego albo brandy

1 szklanka obranych ze skórki prażonych orzechów do przybrania

Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 175º C. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać mielone orzechy laskowe i zamieszać. W drugiej misce zmieszać ekstrakt waniliowy z kwaśną śmietaną i odstawić. Utrzeć masło z cukrem na delikatną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, starannie mieszając. Dodawać na przemian sypkie składniki i śmietanę nie mieszając zbyt długo, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do formy i piec 50-60 minut. Gdy szpikulec wbity w środek jest suchy po wyjęciu, ciasto jest gotowe. Odstawić ciasto do wystygnięcia.

Syrop
Gotować na małym ogniu wodę z cukrem przez 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać likier i ostudzić.

Polewa
Podgrzać śmietanę nie doprowadzając do wrzenia i zalać nią posiekaną czekoladę. Po minucie dodać masło i delikatnie zamieszać. Dolać likier. Schłodzić polewę, aż lekko zgęstnieje. Jeśli zbyt mocno się zestali, podgrzać na małym ogniu mieszając. Przekroić ciasto orzechowe na trzy warstwy. Położyć na talerzu pierwszą warstwę i posmarować syropem za pomocą pędzla. Rozsmarować na cieście ok. ½ szklanki polewy i przykryć drugą warstwą ciasta. Powtórzyć czynności, a na trzecią, wierzchnią warstwę ciasta wylać resztę polewy i rozsmarować po całym cieście (łącznie z bokami). Ozdobić tort grubo siekanymi orzechami i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE