Tort chałwowy

Tort chałwowy
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Biszkopt:
  • białko z 5 jaj
  • 5 żółtek
  • 180 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g ciemnego kakao
Krem chałwowy:
  • 4 jajka
  • 2 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 40 dag chałwy
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zacznij od upieczenia spodów. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj do ubitych białek pojedynczo żółtka. Cały czas miksuj.
Wymieszaj i przesiej wszystkie sypkie składniki. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i kakao. Suche składniki połącz z masą z ubitych białek i żółtek. Ciasto dokładnie i delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w temperaturze 160 - 170º C przez 30 -35 minut.
Przygotuj krem. Jajka z cukrem podbij w kąpieli wodnej i przelej do miksera.
Do ubitych jajek dodawaj stopniowo masło i całość ubijaj do uzyskania puszystego kremu.
Chałwę pokrusz i podgrzej w mikrofali. Następnie dodaj ją do puszystego kremu i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotowy krem wstaw do lodówki na 10 minut dzięki temu lepiej będzie się smarował.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszy biszkoptowy blat nasącz herbatą i likierem kawowym. Nałóż porcję kremu i delikatnie go rozsmaruj.
Następnie nałóż porcję konfitury i ułóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz biszkopt herbatą i likierem.
Na wierzch nałóż pozostałą część kremu i rozprowadź po torcie. Na końcu delikatnie za pomocą packi cukierniczej nałóż krem na boki.
Wierzch tortu obsyp czarnym sezamem. Ułóż wiśnie. Boki udekoruj pokruszonymi kawałkami orzechów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE