Francuskie grzanki ze smażonym bekonem, owocami i syropem klonowym

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- bochenek chleba na zakwasie pokrojony w grube kromki
- 4 jaja ekologiczne
- 400 ml tłustej śmietany
- 2 łyżki stołowe cukru
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 12 grubych plastrów boczku
- po jednym opakowaniu truskawek
- malin i jagód
- 2 łyżki stołowe cukru
- nieco rumu (dowolnie)
- syrop klonowy do podania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ubić w misce jaja, śmietanę, cukier i cynamon. W płynie zanurzać pojedynczo kromki. Ułożyć na lekko natłuszczonej płycie na grillu na średnim ogniu. Gdy grzanka będzie złocista, przewrócić i usmażyć z drugiej strony. W tym czasie usmażyć boczek na grillu. Owoce wrzucić do miski, dodać cukier i rum. Wymieszać ostrożnie. Na talerzu ułożyć grzankę, przykryć boczkiem, nałożyć owoce, polać syropem klonowym, posypać cukrem pudrem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze