Chłodnik z ogórków i awokado z pumperniklem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- 1 awokado, bardzo dojrzałe
- 1 ogórek, długi szklarniowy lub dwa gruntowe
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki koperku
- 2 gałązki mięty
- sól i czarny pieprz
- ½ szklanka mleka roślinnego
do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz, pumpernikiel, kapary, czerwona cebula, musztarda zwykła, musztarda francuska, koper
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.
Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze