Sałatka śledziowa w formie sushi

Sałatka śledziowa w formie sushi
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Śledzie i buraki przygotowujemy poprzedniego dnia (lub kilka dni wcześniej).
Śledzie moczymy, sprawiamy, filetujemy. Filety marynujemy w oliwie z cebulą pokrojoną w krążki.
Buraki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry grubości 5 mm. Marynujemy w szklance oliwy z łyżką octu, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy wystygną kroimy w plastry grubości 5 mm. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki.
Z ziemniaków, buraków i śledzi wycinamy kółka za pomocą foremki do wycinania ciastek. Z krążków ziemniaka, buraka i śledzia ustawiamy wieżyczkę na górze kładziemy łyżeczkę majonezu i połówkę jaja. Podajemy na desce, ozdabiamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i pokrojonym w cienkie plasterki (przy pomocy obieraczki do warzyw) ogórkiem.
Najlepiej jeść palcami całość.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE