Smażony chleb w jajku z koktajlem z krewetek i kawiorem

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- chleb tostowy
- 1 jajko
- masło do smażenia
- kawior czarny
- limonka do przybrania
- kilka grubszych plastrów ogórka
Koktajl z krewetek:
- 12 szt. krewetek tygrysich
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka listków kolendry
- 2 posiekane w najdrobniejszą kostkę szalotki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba obkrój z twardej skórki i przetnij na trzy równe części.
Jajko rozstrzęp w misce i zamocz w nim każdy kawałek chleba, po czym usmaż go na maśle. Kawałki chleba powinny być lekko przyrumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru masła.
Krewetki obierz i wrzuć na wrzątek na 3 minuty, aż zmienią kolor. Ostudź i przekrój je na trzy części. Wymieszaj krewetki z pozostałymi składnikami koktajlu.
Na każdym kawałku chleba ułóż kawałek ogórka i na tym koktajl. Na czubku koktajlu ułóż czarny kawior i ozdób kawałkiem limonki.
Jajko rozstrzęp w misce i zamocz w nim każdy kawałek chleba, po czym usmaż go na maśle. Kawałki chleba powinny być lekko przyrumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru masła.
Krewetki obierz i wrzuć na wrzątek na 3 minuty, aż zmienią kolor. Ostudź i przekrój je na trzy części. Wymieszaj krewetki z pozostałymi składnikami koktajlu.
Na każdym kawałku chleba ułóż kawałek ogórka i na tym koktajl. Na czubku koktajlu ułóż czarny kawior i ozdób kawałkiem limonki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze