Crepe suzettes

Crepe suzettes
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Ciasto
10 dag zwykłej mąki
2 duże jajka
sól
200 ml mleka
90 ml wody
2 łyżki stołowe masła
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżka stołowa drobnego cukru

Sos
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sok z dużej cytryny
5 dag masła
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżka stołowa drobnego cukru
3 łyżki stołowe likieru Grand Marnier
łyżka brandy

Przygotowanie
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jajka i miksujemy, stopniowo wlewając płyny. Dodajemy skórkę i cukier. Mieszamy, a następnie smażymy 16 jak najcieńszych naleśników – z 1 i ¾ łyżki ciasta na osiemnastocentymetrową patelnię. Stawiamy na ogniu dużą patelnię, wlewamy soki, dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewamy, mieszając, aż masło się roztopi. Gdy to nastąpi – zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu naleśnika. Zanurzamy go, oblewamy sosem, moczymy, a kiedy się podgrzeje – składamy dwa razy na pół. Odsuwamy na bok patelni i po kolei wkładamy do sosu następne naleśniki, postępując z nimi identycznie. W miarę ich dokładania – sos zacznie znikać, gdyż wsiąknie w ciasto.
Na koniec naleśniki podpalamy na patelni: podgrzewamy nad palnikiem troszkę brandy w łyżce wazowej prawie do wrzenia, bierzemy patelnię w rękę, podpalamy brandy i niesiemy do jadalni, gdzie polewamy naleśniki płonącym alkoholem.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE