Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 0,5 kg miodu
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki płynu (glog, mleko, woda, wino)
  • łyżka utłuczonego pieprzu
  • 8-10 utłuczonych goździków
  • 5 utłuczonych ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżki mielonego cynamonu
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować: miód, cukier, masło, sól, przyprawy, kawę i kakao, dokładnie wymieszać i przestudzić. Wymieszać kilogram mąki z sodą. Pół kg mąki pozostawić do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Dodać do mąki z sodą przestudzoną masę i trzy jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolać płynu. Dobrze wyrobić podsypując mąką. Odstawić do lodówki na 2 godziny (do tygodnia). Odkrawać plastry ciasta, wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 200 stopni C ok. 5 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE