Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa

Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa zobacz Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa 2018-06-19 13:01:02
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Uwaga składniki na ciasto powinny mieć podobna temperaturę, najlepiej wyciągnąć je z lodówki dzień przed pieczeniem)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • ⅔ szklanki mleka
  • 100 g mała
  • 5-7 żółtek
  • 100 g cukru
  • pasta z wanilii lub syrop z pomarańczy
  • ½ szklanki rodzynek
  • kieliszek białego rumu (nie jest konieczny)
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowej roboty)
  • szczypta soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • po 1 łyżeczce rumu i wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru na pastę, dodajemy łyżkę mąki, rozcieramy dalej i dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, wszystko robimy w wysokim naczyniu. Odstawiamy zaczyn na bok do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym gazie. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i rumem odstawiamy na 10-15 minut, aż zmiękną.
Do mąki dolewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy mieszać hakiem. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem, dodając na koniec szczyptę soli. Dodajemy masę jajeczną do ciasta i mieszamy nadal.
Dosypujemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i pastę z wanilii lub syrop pomarańczowy. Na koniec dolewamy ciepłe masło. Po połączeniu się składników i po tym jak ciasto przestanie się kleić do ścianek, odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dobrze natłuszczonej formy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Babę pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Można ją jeszcze podpiec bez formy, odwróconą już dla koloru, ale nie jest to konieczne.
Po ostygnięciu polewamy babę lukrem, który najłatwiej jest zrobić w małym malakserze łącząc wszystkie składniki. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE